Havuzlardaki en büyük sıkıntıların başında şüphesiz suya kolaylıkla bulaşan kirlilik faktörleri geliyor. Bunların başını da aslında en çok havuzu kullananlar yani yüzücüler çekiyor. Daha sonrasında etraftan havuz suyuna karışan çöpler ya da havuzun kendi mekanik sisteminden kaynaklı sorunlar olabiliyor.
Hastalık Önleme Merkezleri’nden (Amerika Birleşik Devletleri) halka açık havuzlardaki istatistikler için gelen bazı veriler şu şekilde;
-Acil servise her yıl 3,000-5,000 arası insan havuz kimyasallarından zehirlendikleri için gidiyor.
-2000-2014 yılları arasında yayılan enfeksiyonların yaklaşık 500 kadarı havuz, spa ya da su parklarından kaynaklanıyor.
-Kapanan her 8 halka açık havuzdan 1’i halk sağlığını ciddi olarak tehdit etmesinden kaynaklı oluyor.
-Halka açık havuzların su filtrelerinin örneklerinin %59’unda Pseudomonas aeruginosa (bakteri), %58’inde E.coli (bakteri), %8.1’nde Cryptosporidium (parazit) bulunuyor.
Bu verilerin oluşmasındaki en büyük etken ise yazının başında belirtildiği gibi çoğunlukla yüzücüler oluyor. Bununla birlikte su yüzeyinden havuza karışan kirler, çeşitli yağlar, atıklar havuzu olumsuz yönde etkiliyor. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda havuz operatörleri ve yüzücülerin birlikte çalışması zorunlu oluyor.
Havuza girmeden önce ilk yapmanız gereken şey kesinlikle duş almak olarak öneriliyor. Bunu yaparak havuz suyuna bulaşacak olan kirliliği ve yağları engellemiş oluyorsunuz.
Açık bir yaranızın olmadığından emin olarak havuza girmek kesinlikle önem teşkil ediyor çünkü herhangi bir kesik, piercing yarası vb. açık alanlar mikrop kapabiliyor. Yine de havuza girilecekse su geçirmez yara bandı kullanılması tavsiye ediliyor.
Karın ağrısı mı çekiyorsunuz? Kesinlikle havuzdan uzak durun. Salgın oluşturmak için havuza giren tek bir Cryptosporidium yeterli oluyor. Bu parazitin klor toleransının yüksek olması sudan bulaşabilecek hastalık riskini de arttırıyor.
Küçük çocukların belirli aralıklarla tuvalet molası vermesi havuz suyuna karışabilecek herhangi bir dışkı vakasının da büyük ölçüde önüne geçer. Eğer çocuğunuz yüzücü bezlerinden ya da pantolonlarından kullanıyorsa 60 dakikada bir kontrol etmekte fayda var. Gerektiği zaman havuza uzak bir bölgeye götürüp temizlik yapıldıktan sonra ellerinizin iyice yıkandığından emin olmanız da önem taşıyor. Böylelikle dışkı ve ürenin havuzdan kalmasını sağlarsınız.
Eğer havuzdan fazlaca klor kokusu alıyorsanız, bir an önce can kurtarana ya da havuz görevlilerine söylemeniz gerekli. Böylelikle havuzu erkenden boşaltmış ve sağlık sorunlarının önüne geçmiş olursunuz.
Çalışanların en büyük görevlerinin başında yüzücülerin keyif almasını sağlamak geliyor.
Müşterilerin havuza girişinden önce mutlaka suyun kimyasal parametrelerinin kontrol edilmesi ve pH seviyesinin 7.2-7.8 aralığında, serbest klorun milyonda 1-3 aralığında olduğundan emin olunmalı.
Halka açık havuzların mutlaka günde iki kere ya da kullanıma göre daha fazla kontrol edilmesi gerekiyor.
Kontrolden elde edilen sonuçlar eğer güvenli aralıklarda değilse havuzun kapanması ve bulunduğu bölgenin mutlaka havalandırılması tavsiye ediliyor. Bundan sonra ise havuz görevlilerinin su parametrelerini normal aralıklara çekmek için müdahale etmesi bekleniyor.
Bununla birlikte ORP’nin su kalite yönetimi programındaki rolünün önemine de dikkat çekmek şart. Oksidasyon Düşürme Potansiyeli (The Oxidation-Reduction Potential, ORP) değeri klor etkinliğinin faydalı olabilmesi için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. ORP kontrolü havuzdaki organik maddelerin oksitlenmesi ve temizlenebilme kapasitesine işaret ediyor. Halka açık havuzlardaki ORP değerinin 800 milivolt civarında olması ve böylelikle klor seviyesinin de azamide kullanılması hedefleniyor. ORP değeri düşükse organik kirliliğinin yeteri kadar oksitlenmediği ve klordan kaynaklı zararlı kimyasal reaksiyonların başlayabileceği öngörülüyor. ORP değerinin iyi yorumlanması ile klorun gereksiz kullanımı, su kalitesinin dengesizliği ve havuzdaki istenmeyen kokuların önüne geçilebiliyor.
Bunun yanında havuzun kendisini de kontrol etmek her zaman faydalı olacaktır. Havuz dibindeki giderleri görebileceğiniz kadar havuz suyu temiz mi? Eğer değilse havuz filtresinin kontrol edilmesi gerekiyor.
Havuz Sularında Salgın Hastalıklardan Korunma Yolları
Sosyal ve Ticari Kullanım Amaçlı Havuzlarda Bakım Önerileri
Okullar için Havuz Kimyasallarının Önemi
Havuzu Kaparken En Çok Sorulan Sorular
Başarıyla Havuz Açmanın Yolları
Havuzlarda oluşan lekeleri tanımanın yolları
Havuzlarda klor azaltmanın yolları
Su Şartlandırma Sistemlerinde Kireçlenmenin Sebepleri
Yüzme havuzu bakımında en çok sorulan 3 soru
Havuz Bakımı Oteller İçin Neden Önemli?
Yüzme Havuzu Yapmanızla Hayatınızın Değiştiğini Gösteren 10 Adım
Havuz suyunda oluşabilecek en kötü kimyasal kombinasyonlar
Havuz suyundaki zararlı bileşenlerden korunmanın yolları
Kazana gönderilen düşük sıcaklıktaki besleme suyu işletmenize nasıl zarar verebilir?
Havuzunuzda neden yosun oluşur?
Havuz yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken sorular
Havuzunuzu nasıl kışa hazır hale getirebilirsiniz?
Yüzme havuzları nasıl daha sağlıklı hale getirilir?
5 maddede nasıl çocuk dostu havuz yaratılır?