Blog

Yüzme havuzu bakımında temel oluşturan üç ana etken vardır: sirkülasyon, temizlik ve havuzun kimyası. Tesadüfe bakıldığında ise bu üç etken bütün havuz sahiplerinin ilgisini çeker. Bunun sebebi ise bu üç ana etkenden bir tanesi es geçilirse havuzda problem çıkma olasılığı yükselebilir.

Bu üç konuyla ilgili en çok merak edilen soruları sizin için derledik:

 

1.Havuzları ne sıklıkla temizlememiz gerekir?

Yüzme havuzunuzu sık kullanıyorsanız ya da havuz yüzeyine düşen çok fazla yaprak vs. gibi tortu oluşturabilecek atık varsa, havuz skimmer’lerinin ve pompa sepetlerinin günlük olarak temizlenmesi gerekmektedir. Havuzunuzu haftada bir vakumlamak ise yüzme havuzunuzun kimyasal dengesini sağlamak adına faydalı olacaktır çünkü organik kirlenmenin önüne geçer. Haftalık temizlik aynı zamanda seramiklerin kir tutmaması açısından da faydalı olacaktır.

Havuz pompanızın türüne göre yaz sezonunda ters yıkama yapma ya da filtre temizliği de gerekli olabilir.

Yüzme havuzlarında yosun oluşumunu engellemek içinse havuzunuzu her zaman temiz tutmak, kimyasal dengeyi sağlamak ve düzenli her gün düzenli filtrasyon sağlamak gerekir.

 

Yosun oluşumu konusunda daha detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

 

2. Havuz pompasını günde ne kadar açık tutmanız gerekir?

Havuz pompanız havuzun temizliği için büyük bir rol oynar. Havuz suyunun sirkülasyonu kilit bir rol oynarken çoğu zaman da hafife alınır. Havuz suyunun sirkülasyonu suyun filtrelenmesini sağlarken suya eklenen kimyasalların da havuza dağılmasını kolaylaştırır. Bunu kahvenize krema ve şeker ekledikten sonra karıştırıcıyla karıştırmaya benzetebilirsiniz. Ayrıca havuzunuzun ısısını korumaya da yardımcı olacaktır.

Havuz pompanızın kaç saat açık kalması gerektiğini hesaplamak için pompanızın dakikada ne kadar su pompaladığını öğrenmeniz gerekli. Bu bilgiye pompa üreticisinin kurulum açıklamalarını okuyarak ya da üreticiyi direkt arayarak öğrenmeniz mümkün.

Öğrendiğiniz rakamı 60 ile çarpıp havuzunuz toplam tonajına böldüğünüz takdirde pompanızın ne kadar açık kalması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

 

3. Havuzunuzun kimyasal dengesini nasıl sağlarsınız?

Havuzun kimyasal dengesinden bahsederken, suyun daha ne kadar kimyasalı karşılayabileceği esas alınır. Su dengeye ulaştığında ise ne daha fazla ne de daha az kimyasala ihtiyaç duyulur.

Bu noktada kimya bilginiz sizin için kurtarıcı olsa da suyun kimyasal dengesini tutturmak için bilim insanı olmanıza gerek yok. Sadece bilmeniz gereken neyin test edilmesi gerektiği ve dengeyi tutturmak için gereken seviyeler.

Dört ana test kiti pH, klor, alkalinite ve kalsiyum sertliği olarak ayrılabilir.

 

Bunların dördünün de ölçümünün sonunda görmek isteyeceğiniz seviyeler şöyle olmalı:

 

Klor: 1.0 – 3.0 ppm

 

pH: 7.4 – 7.6

 

Alkalinite: 80 – 100 ppm

 

Kalsiyum sertliği: 200 – 400 ppm

 

Havuzunuzun dengesinin sağlanmasında bu bilgiler yardımcı olsa da her zaman destek alınması gerekli olacaktır.