Blog

Yüzme havuzlarında klor kullanımına karşı hassas bir kullanıcıysanız, havuzlarda kloru azaltabilecek farklı çözümleri incelemek isteyebilirsiniz.
 
Yüzme havuzlarındaki suyu dezenfekte etmek için kullanılan en yaygın yöntemlerin başında klor kullanımı gelir fakat son zamanlarda bu tek seçenek olmaktan çıkmış durumda. Klor yapısı gereği havuzda bulunan ölü deri hücreleri, ter ya da üre gibi organik bileşenlerle bağ kurarak kloramin adı verilen ürünü oluşturur ve bu şekilde çalışır. Havuzdaki“ünlü kokuyu” yaratan ve gözler ile deriyi rahatsız eden madde  kloramindir. Havuzdaki koku ne kadar fazlaysa klora da o kadar çok ihtiyaç vardır. Şoklama ya da oksidizasyon kloraminin havuzdan temizlenmesi için yapılması gereken önemli seçeneklerin başında gelir.
 
Yüzme havuzunuzu kloru en az seviyede tutarak temizlenin yöntemleriyse şu şekilde;
 
Tuzlu su klor jeneratörü: Havuza direkt olarak klor vermek yerine elektroliz adı verilen yöntem ile klor üreterek havuzu temizlemeye yardımcı olan jeneratör klor kullanımını en aza indirmeye yardımcı olur. Sudaki çözünmüş tuz ile hipoklorik asit ve sodyum hipoklorid üreten jeneratör, bu sayede havuzun temizlenmesine yardımcı olur. Tuz jeneratörü bütün bunların yanı sıra, ekstra klor kullanarak havuzun şoklanma ihtiyacını da ortadan kaldırır.
 
Tuz jeneratörlerinin ilk anda gözüken maliyeti daha fazla gibi dursa da bütün sezonda havuz bakımı göz önüne alındığında geleneksel kimyasalların kullanımına kıyasla karlı bir yöntem olduğu söylenebilir.
 
Ozon jeneratörü: Klorla dezenfeksiyon yöntemine güzel bir alternatif ise ozon olarak belirtilebilir. Kokusuz, renksiz tatsız bir gaz olan ozon suyu klordan daha hızlı bir şekilde temizler ve deri ile gözlere zarar vermez.
 
Klordan farklı olarak ozon jeneratörleri suya oksijenden başka yan ürün vermez. Fakat ozon jeneratörlerinin temizliği tamamlayabilmesi için çok az miktarda klora ihtiyacı bulunmaktadır.
 
 
Gümüş bakır iyonizasyonu: Bakır ve gümüş elektrodların iyonize olarak suya karışmasını sağlayan bu sistemle sudaki bakteriler temizlenir. Klor kullanımına ihtiyaç duymayan bu yöntem koku oluşturmaz. Kimyasal madde kullanımını yüzde 80 oranında azaltan bu sistemle birlikte insan sağlığı da büyük oranda korunmuş olur ve zararsız bir havuz deneyimi sunar. Yosunlanmayı önler. Özellikle havuzlarda suyun parlak ve canlı görünmesini sağlar.